Síganos en Google+ Mi perfil de Google+

ANTENA D'ESPIRA - Espai sense wifi

Go to content

Main menu:

ANTENA D'ESPIRA

EINES > ANTENES

Espira.
Una antena de espira és, com el nom ho indica, una antena composta d'almenys una espira d'un conductor. La hi pot considerar com un dipol els braços es repleguen fins a formar una espira circular. Totes les antenes d'espira són fortament direccionals, la direcció privilegiada és al pla de l'espira, mentre que la recepció es mínima en la direcció perpendicular al pla de l'espira.


Es distingeixen dos tipus d'antenes espira: aquelles en les quals la circumferència de l'espira és de l'ordre de la longitud d'ona de recepció, i aquelles en les quals la circumferència de l'espira és menor a un quart de la longitud d'ona de recepció : les hi crida antenes de espira curta. La majoria de les antenes de espira utilitzades en recepció, són d'aproximadament un dècim de la longitud d'ona. Les antenes d'espira curta són anomenades també antenes magnètiques, perquè són més sensibles a la component de l'ona electromagnètica. La tensió en borns d'una antena de espira curta pot ser fortament augmentada, si es porta l'antena a la seva ressonància amb l'ajuda d'un condensador variable Com l'antena de espira curta és petita respecte a la longitud d'ona, el corrent en la antena està pràcticament en fase. Per tant, les ones que travessen l'antena perpendicularment al pla de l'espira s'anul · laran les unes a les altres, mentre que aquelles que la travessen paral · lelament al pla de l'espira causaran un corrent màxim. Aquest comportament és oposat al de les antenes de espira de dimensions de l'ordre de la longitud d'ona.

Antenes d'espira

Les antenes d'espira normals es comporten de manera similar al dipol, exceptuant el fet que els extrems del dipol es toquen. La geometria pot ser variable: un cercle, un triangle (que la hi crida antena Delta), un quadrat i fins i tot un octògon. Les antena de espira de geometria circular té un guany major que les altres formes, ja que el guany de l'antena és directament proporcional a l'àrea delimitada. No obstant això, les antenes circulars són difícils de construir si el conductor no és rígid. Per aquesta raó, les antenes amb geometria de quadrats o triangles són comuns. Donada la seva directivitat, les antenes loop són immunes al soroll. La seva sensibilitat màxima se situa en el pla de l'espira, mentre que la sensibilitat mínima es troba en el pla paral · lel a l'espira.

Antenes per ones mitges

Les antenes de espira per ones mitges necessiten captar ones de gran longitud d'ona. Per aquesta raó, de vegades és necessari utilitzar diverses espires. La sintonia es fa amb un condensador variable, i de vegades s'utilitzen nuclis de ferrita per augmentar la seva obertura.

Utilització en radiolocalitzacióAntena d'espira usat en l'esport d'orientació per ràdio, banda de 80m
Les antenes de espira, en ser fortament direccionals, permet fer goniometria i radiolocalització. Per triangulació, amb dos o tres mesures de ángulos és possible localitzar un transmissor.

Back to content | Back to main menu